DIVERSITEIT EN INTEGRATIE
Wist je dat...
- 33% van de inwoners positief staat t.o.v. diversiteit (39% neutraal) en meer dan de helft van de inwoners vindt het zinvol om ontmoetingsactiviteiten tussen mensen van verschillende achtergronden te organiseren. (gemeentemonitor 2023)
- Bij slechts 35,5% van de borelingen is de taal van de moeder het Nederlands, in 47,8% is dat het Frans.(gemeentemonitor 2023)
- Er wordt veel verhuisd van en naar Dilbeek (134 van of naar per 1000 inwoners elk jaar, t.o.v. 118,6 in Vlaanderen) net als in onze buurgemeenten (gemeentemonitor 2023)
- 40,8% (15,6% uit EU) van onze inwoners is van buitenlandse herkomst, een stuk meer dan in Vlaanderen (26,3%) maar vergelijkbaar met buurgemeenten. (gemeentemonitor 2023)
- Het aantal cursisten voor Nederlandse lessen in Dilbeek blijft stabiel (500-600 per jaar).
- Om niet-Nederlandstaligen Nederlands te helpen leren, vindt 42% van de deelnemers aan de burgbevraging dat we duidelijke informatie moeten geven over opleidingen en oefenkansen. 35% kiest in hun top 3 voor een vrijwilligerswerking waarbij mensen kunnen oefenen.
Onze visie
Denk Dilbeek vertrekt vanuit een fundamenteel respect voor elke persoon. We focussen op verbinding en solidariteit. We handelen in het algemeen belang, voor elke Dilbekenaar, zonder onderscheid. We omarmen de groeiende diversiteit in onze gemeente en willen alle inwoners meetrekken in ons verhaal. Een open, verdraagzame en inclusieve gemeente waar iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt, ongeacht hun achtergrond.
Daarom gaan we met respect in dialoog met iedereen. Die dialoog maken we mogelijk door actief in te zetten op de kennis van onze taal. Het Nederlandstalige karakter willen we bevorderen op een manier die motiveert in plaats van uitsluit. We sensibiliseren dus inwoners en organisaties rond het belang van het Nederlands als gemeenschappelijke taal en respecteren natuurlijk de taalwetgeving maar tonen ook respect voor meertaligheid.
We gaan voor een warme, gastvrije en inclusieve gemeente waar elke Dilbekenaar, ongeacht zijn of haar achtergrond, zich thuis voelt en volwaardig kan deelnemen aan de samenleving.
We zetten actief in op participatie en integratie: nieuwkomers worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan het maatschappelijk leven en deel te worden van de Dilbeekse gemeenschap via taalverwerving en in partnerschap met o.a. onze verenigingen en scholen.
Concreet
Warm, efficiënt en persoonlijk onthaal en begeleiding voor nieuwkomers:
- Verbeteren onthaalwerking: De gemeente moet de onthaalwerking voor nieuwkomers versterken waarbij ze wegwijs worden gemaakt in de gemeentelijke administratie, diensten (praktische zaken, scholen, vrije tijd, politie…) en het lokale verenigingsleven. Anderstalige nieuwkomers motiveren we ook richting lessen Nederlands.
- Inschakelen van professionele ’toeleiders in diversiteit’ die nieuwkomers ondersteunen bij praktische zaken en hen in contact brengen met de juiste instanties.
- Betrekken van buurtcomités: Buurtcomités en -netwerken kunnen een belangrijke rol spelen bij het verwelkomen van nieuwe inwoners en het creëren van een gastvrije sfeer in de wijken. Waarom geen wijkbuddy inzetten om hen op weg te zetten en eventuele nieuwe noden of interesses te detecteren?
Bevorderen van de Nederlandse taal:
- We doen sterker beroep op de expertise van vzw ‘de Rand’ om ons beleid verder te professionaliseren. En ook goede voorbeelden uit Brussel (Huis van het Nederlands, Foyer, …) kunnen ons inspireren.
- Sterker investeren in cursussen Nederlands en ze ook toegankelijker maken. We werken de wachtlijsten volledig weg.
- Taal leren in de praktijk: inwoners en verenigingen worden aangemoedigd om anderstaligen actief te betrekken en zo oefenkansen Nederlands te bieden.
Versterken van de sociale cohesie:
- Stimuleren van ontmoeting en interactie: De gemeente organiseert activiteiten die inwoners van verschillende achtergronden samenbrengen en de dialoog bevorderen.
- Bestrijden van discriminatie en racisme: De gemeente voert een actief beleid tegen alle vormen van discriminatie en bevordert een inclusieve samenleving waar iedereen zich gerespecteerd voelt.
Samenwerking met relevante partners:
- Scholen spelen een belangrijke rol bij de integratie van kinderen en hun ouders. We werken samen en geven extra steun aan scholen voor projecten die de kennis van de Nederlandse taal, intercultureel begrip en sociale cohesie bevorderen. We blijven ook onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers organiseren.
- We werken samen met welzijnsorganisaties om de noden van kwetsbare groepen binnen de diverse bevolking te identificeren en aan te pakken.
- We kijken ook eens over het muurtje. We willen ervaringen en best practices uitwisselen met andere gemeenten om te leren van elkaars aanpak rond diversiteit en integratie.