VRIJE TIJD
Wist je dat...
- 57% van de inwoners is lid van een vereniging (gemeentemonitor 2023).
- Dilbekenaren bewegen meer dan gemiddeld actief, 56% doet wekelijks aan sport en 58% zegt van sportvoorzieningen in eigen gemeente gebruik te maken (49% in Vlaanderen) (gemeentemonitor 2023)
- Dilbekenaren nemen meer dan gemiddeld deel aan cultuur in eigen gemeente (gemeentemonitor 2023)
- Slechts 39% is tevreden over jongerenvoorzieningen (tov 50% in Vlaanderen) en slechts 43% over de speelplekken voor kinderen (tov 62% in Vlaanderen). Slechts 38% vindt dat er genoeg activiteiten zijn voor jongeren (tov 44% in Vlaanderen) (gemeentemonitor 2023)
- Het aantal amateurkunstorganisaties is relatief laag (gemeentemonitor 2023)
- De sporthal in Schepdaal en in Itterbeek (reeds afgebroken) zijn een halve eeuw oud en beantwoorden niet meer aan de hedendaagse normen. Ook het gemeentelijk zwembad Dilkom is even oud en heeft onvoldoende capaciteit voor de noden van scholen en sport- en recreatieve zwemmers.
- 40% van de min 35-jarigen plaatsen Cultuur en vrije tijd en Sport en beweging in hun top 5 van beleidsprioriteiten voor de komende jaren in de burgerbevraging. 53% wil dat we op vlak van vrije tijd vooral inzetten op een gevarieerd aanbod en 37% op de toegankelijkheid van dat aanbod. Om mensen meer te helpen sporten en bewegen geeft 46% dat we moeten zorgen voor voldoende kwalitatieve sportinfrastructuur en mogelijkheden om ook individueel te sporten.
In de voorbije legislatuur
- De gemeentelijke vzw’s in de vrijetijdssector werden afgeschaft waardoor de verenigingen en vrijwilligers na bijna 50 jaar mee besturen, op straat werden gezet en er dus geen structurele inspraak in het beleid meer is.
- De huurtarieven voor gemeentelijke lokalen zijn fors opgetrokken waardoor bijvoorbeeld toneelverenigingen in de financiële problemen komen. Een bedrijf van buiten Dilbeek betaalt nu evenveel als een inwoner van Dilbeek.
- In het nieuwe subsidiereglement daalt het budget voor de basissubsidie van verenigingen de volgende jaren met 25% waardoor sommigen het met duizenden euro’s minder moeten doen.
- Er werden honderdduizenden euro’s uitgegeven aan studies voor de vrijetijd-site op Keperenberg, maar de uitvoering werd geschrapt. En andere keuzes maken het uitbouwen van een echte multifunctionele site nu moeilijker.
- De plannen voor de bouw van nieuwe chirolokalen in Kapelle werden geschrapt, net als die voor het gemeentelijk archief met ruimte voor roerend erfgoed.
Onze visie
Onze verenigingen en vrijwilligers laten Dilbeek bruisen en geven ons vrijetijdsbeleid mee vorm. Zij zijn voor Denk Dilbeek volwaardige partners en verdienen al onze steun. De dromen van verenigingen zijn voor ons niet megalomaan, maar van levensbelang om onze gemeente actief én ontspannen te houden.
Denk Dilbeek wil bouwen aan een (ook financieel) toegankelijk en divers vrijetijdsaanbod voor alle inwoners, van jong tot oud, ongeacht hun achtergrond of talenten. We willen opnieuw investeren in infrastructuur en de ondersteuning van verenigingen versterken in plaats van afbouwen. We herbekijken dan ook de nieuwe subsidie- en huurreglementen die hun werking financieel moeilijker maken.
We stimuleren samenwerking, structureel en via projecten en voorzien daarvoor extra middelen. We kiezen zoveel mogelijk voor multifunctionele infrastructuur waar verschillende verenigingen en actieve Dilbekenaren samenkomen en ruimte efficiënt wordt gebruikt. In elke wijk of dorp willen we een ontmoetingsruimte waar mensen kunnen samenkomen. We zetten eindelijk stappen om de masterplannen voor Keperenberg en Caerenbergveld te realiseren, grote en kleine speelruimtes te creëren en te zorgen voor nieuwe jeugdlokalen voor Chiro Kapelle en bekijken ook de noden van Chiro Don Bosco, Scouts Alena en Chiro Iris. En ook de bestaande verouderde infrastructuur krijgt waar nodig een flinke opknapbeurt. We denken ook na hoe we nieuwe vrijetijdsactiviteiten, zoals een techniekacademie, kunnen aantrekken en organiseren om zo ook nieuwe doelgroepen te bereiken.
We zetten in op cultuur- en sportparticipatie om zoveel mogelijk inwoners te bereiken. Onze bibliotheek en cultuurcentrum moeten weer voortrekkers worden in de regio en een broedplaats voor artistieke expressie in al haar vormen, maar ook voldoende dichtbij zijn voor alle inwoners door actief te zijn in onze dorpen en wijken. Ons roerend én onroerend erfgoed willen we waarderen, ontsluiten en waar nodig een waardevolle (her)bestemming geven. Zo staat een toekomst voor het trammuseum in Schepdaal en het Castelhof op onze agenda. En ook sportbeleving brengen we dichterbij via fiets-, loop- en wandelroutes die onze gemeente doorkruisen en multisportveldjes in de buurt.
Dilbeek moet zich ook profileren als een aantrekkelijke toeristische bestemming in de Vlaamse Rand rond Brussel, met een focus op groene recreatie, lokaal erfgoed en een levendig cultureel aanbod.
Concreet
Vrijwilligers
- Vrijwilligerswerk stimuleren en ondersteunen: we erkennen en waarderen de inzet van inwoners in het vrijwilligerswerk en bieden hen de nodige ondersteuning zowel organisatorisch (opleiding, vraag en aanbod bij elkaar brengen,…) als logistiek (materiaal, lokalen,…).
Verenigingen
- Het budget voor subsidies die de basiswerking van verenigingen ondersteunen, herstellen. We kiezen voor een open systeem waar verenigingen zeker zijn van waar ze op kunnen rekenen (waarde van een punt) en niet in concurrentie moeten treden met anderen. De vermindering van de subsidies met 25% draaien we terug.
- We belonen en bevorderen samenwerking en nieuwe projecten met een apart projectbudget onafhankelijk van de basissubsidies.
- We herzien de huurprijzen voor gemeentelijke lokalen en terreinen zodat de prijzen opnieuw haalbaar worden voor verenigingen die het door die tarieven nu financieel moeilijk hebben (bijvoorbeeld toneelverenigingen). We maken daarom een onderscheid tussen repetities/trainingen/… en winstgevende activiteiten, maar vinden ook dat inwoners van Dilbeek voordeliger moeten kunnen huren dan commerciële bedrijven.
- Investeren in een centraal aanspreekpunt waar verenigingen terecht kunnen voor alle vragen, van evenementenorganisatie tot vrijwilligerswerk.
- We vereenvoudigen de procedures voor het aanvragen van evenementen, met korte doorlooptijden en we bieden logistieke ondersteuning (uitleendienst) en opslagruimte.
- Het inventariseren van de infrastructurele noden van verenigingen, zoals repetitieruimtes en opslagplaatsen, en hierop inspelen.
- Ondersteuning bieden bij communicatie en promotie van activiteiten. De uit-kalender volstaat hiervoor niet.
Multifunctionele Infrastructuur en ontmoetingsruimtes:
- Masterplan Keperenberg-Caerenbergveld: Volledige realisatie van het (oorspronkelijke) masterplan met ruimte voor sport, cultuur, jeugd, senioren en ontmoeting.
- Renovatiewerken: Opfrissen van bestaande zalen en verbeteren van de algemene kwaliteit en voorzieningen.
- Creatieve ruimtes: Creëren van creatieve (pop-up) ruimtes, bijvoorbeeld als sluitstuk voor de renovatie van Castelhof.
- Openstellen schoolinfrastructuur: Openstellen van schoolinfrastructuur na schooltijd en tijdens vakanties voor verenigingen en andere initiatieven.
- Ontmoetingsruimtes: We willen in elke wijk en elk dorp een ontmoetingsruimte of buurthuis waar onze inwoners kunnen samenkomen. Op veel plaatsen kan dit in bestaande gemeentelijke lokalen, parochiezalen,… die waar nodig met de steun van de gemeente een opwaardering moeten krijgen. En daar hoort (eventueel in samenwerking met lokale horeca) ook een plaatselijke voorraad drank bij.
Speelruimte en jeugdinfrastructuur
- Begijnenborre: afwerken van het project met een grote publieke speelruimte.
- Speelzones en -bossen: Aanleg van enkele nieuwe grote speelzones met toestellen voor alle leeftijden en speelbossen. We zorgen ook voor kleinere speel- en hangplekken in elke buurt.
- Chiro Kapelle verdient eindelijk nieuwe lokalen maar ook voor Chiro Don Bosco, Chiro Iris en Scouts Alena zullen stappen gezet moeten worden.
- Fuiven blijven mogelijk maken via aangepaste infrastructuur
Cultuur
Inzetten op cultuurparticipatie
- In kaart brengen en wegwerken van drempels die deelname aan cultuur in de weg staan, zoals bereikbaarheid, tijdstip, kostprijs en kinderopvang.
- Inzetten op het aantrekken en betrekken van specifieke doelgroepen.
- Verder inzetten op de participatiepas, maar met een meer getrapt systeem dan een ‘alles-of-niets’ aanpak.
- Scholen aanmoedigen en ondersteunen bij het organiseren van culturele uitstappen en activiteiten.
- We brengen cultuur ook naar de inwoners met activiteiten in onze dorpen en wijken maar ook in woonzorgcentra en scholen.
Bibliotheek
- Voldoende middelen om een rijk en gevarieerd aanbod aan te bieden, ook in andere talen.
- Onderzoeken of de openingsuren kunnen verruimd worden door ook creatief na te denken over onbemande opening.
- Een divers aanbod aan activiteiten organiseren voor alle leeftijden.
- Aanbod in Schepdaal en Groot-Bijgaarden behouden en nadenken over mobiel aanbod en boekenruilkasten in andere dorpen en wijken.
Westrand
- Westrand moet in programmatie weer de voortrekker worden die het ooit geweest is. Natuurlijk willen we met cultuur zoveel mogelijk mensen bereiken, maar ook wat minder vanzelfsprekend is of onbekend is, moet een kans krijgen. Westrand moet een broedplaats zijn voor artistieke expressie in al haar vormen.
- We bekijken hoe we de hele site, van bal-o-droom tot Dil’Arte kunnen opwaarderen en verbinden tot één levendige ontmoetingsplek die verbindt en inspireert.
Kunsten:
- Het ondersteunen en kansen bieden aan zowel professionele als amateurkunstenaars.
- Het creëren van kansen voor jongeren om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
- Het integreren van kunst in het straatbeeld.
- Investeren in de aankoop van kunstwerken.
- Het oprichten van een databank met Dilbeekse kunstenaars.
Erfgoed beschermen en toegankelijk maken via:
- Het ontwikkelen van een sterk erfgoedbeleid zowel roerend als onroerend.
- Het beschermen en restaureren en onderhouden van monumenten en andere waardevolle gebouwen (Castelhof, tramsite Schepdaal, kerken, Lamotte,…) én hen een waardevolle, bij voorkeur open (her)bestemming geven.
- We actualiseren het kerkenbeleidsplan en voeren het ook echt uit
- Het betrekken van de bevolking bij erfgoedprojecten.
- Samenwerken met andere actoren in het Pajottenland om het historisch erfgoed van de regio te promoten.
- Een plaats bieden voor ons roerend erfgoed in een toegankelijk gemeentelijk archief dat schenkingen goed kan bewaren.
Toerisme
Uitbouwen van een volwaardige Toeristische Dienst en Infopunt:
- Een centraal aanspreekpunt creëren voor toeristen en bezoekers.
- Verder ontwikkelen van toeristische brochures, wandel- en fietsroutes.
Strategische versterking van de toeristische waarden:
- In kaart brengen en promoten van de bestaande troeven, zoals het Pajottenlandschap, de historische dorpskernen en culturele evenementen.
- Ontwikkelen van thematische toeristische producten, bijvoorbeeld rond streekproducten en hoevetoerisme.
Stimuleren van het toeristisch ondernemerschap:
- Ondersteunen van lokale ondernemers in de toeristische sector, zoals horeca, logies en recreatie.
- Aanmoedigen van samenwerking tussen verschillende partners om een complementaire toeristische beleving te creëren.
Versterken van de band tussen toerisme en andere beleidsdomeinen:
- Integreren van toerisme in de ruimtelijke planning, met aandacht voor bewegwijzering, parkeergelegenheid en ontsluiting van toeristische trekpleisters.
- Versterken van de link tussen toerisme en cultuur, bijvoorbeeld door het organiseren van evenementen en het betrekken van kunstenaars.
- Promoten van lokale en regionale producten bij evenementen.
Inzetten op duurzaam toerisme:
- Aanmoedigen van zachte mobiliteit, zoals fietsen en wandelen.
- Beschermen van de natuurlijke omgeving en het landschappelijk karakter van de gemeente.
- Sensibiliseren van zowel inwoners als bezoekers rond respect voor de omgeving.
Sport
- Renovatie sportsites Keperenberg & Caerenbergveld. De volgende jaren moet er eindelijk echt werk gemaakt worden van de multifunctionele plannen voor Keperenberg & Caerenbergveld met goed uitgeruste sporthallen, (tafel)tennisinfrastructuur, extra zwemcapaciteit, een intelligent parkeerplan, … We maken dit mogelijk in samenwerking met onze ambitieuze sportclubs, in samenwerking met andere gemeenten en private partners én met bovenlokale steun.
- Renovatie site Lumbeekstraat BOKA United.
- Multisportterreintjes: Aanleg van vrij toegankelijke multisportterreintjes in verschillende wijken (Savio, Bodegem, Lamotte…).
- Fitnesstoestellen: Plaatsen van fitnesstoestellen, aangepast aan alle leeftijden, langs looppistes en bij vrijetijdskernen.
Stimuleren van sport voor alle doelgroepen:
- Uitbreiden van het sportaanbod voor jongeren, senioren, meisjes en mensen met een handicap.
- Organiseren van sportpromotieactiviteiten om meer mensen aan het sporten te krijgen.
Verbeteren van de samenwerking:
- Optimaal openstellen van schoolsportinfrastructuur voor sportclubs en (jeugd)verenigingen.
- Stimuleren van samenwerking tussen sportclubs om het gebruik van infrastructuur te optimaliseren.
Aantrekken en organiseren van nieuwe vrijetijdsactiviteiten
- Een Dilbeekse techniek-academie: van programmeren tot bouwen
- Minder voor de hand liggende sporten faciliteren