WELZIJN EN GEZONDHEID

Wist je dat...

  • 36% van onze inwoners geeft aan mantelzorg te geven (gemeentemonitor 2023).
  • Slechts 39% van onze inwoners heeft een sterk sociaal weefsel in de buurt, dat is 9% lager dan gemiddeld in Vlaanderen. Maar 59% voelt zich thuis bij de mensen die in hun buurt wonen (72% in Vlaanderen) en slechts 55% geven aan dat mensen uit hun buurt hun buren willen helpen (67% in Vlaanderen)  (gemeentemonitor 2023).
  • Het aantal personen met een leefloon is ongeveer de helft van het gemiddelde in Vlaanderen (gemeentemonitor 2023)
  • Het onderwerp eenzaamheid kwam sterk naar voor in de burgerbevraging van de gemeente bij alle leeftijden en specifiek bij jongeren, alleenstaande ouders en ouderen. Er is volgens de burgers nood aan een sterkere inzet op buurtwerking en ontmoetingsplekken.

Onze visie

Denk Dilbeek gaat voor een zorgzaam Dilbeek waar iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levenssituatie, zich fysiek, mentaal en sociaal kan ontplooien.

We willen welzijn verweven met alle beleidsdomeinen door bij elke beleidsbeslissing na te gaan wat de impact is op het welzijn. We zorgen ook voor gerichte communicatie over het sociaal beleid zodat solidariteit een positieve weerklank krijgt.

We zetten in op gezondheidspreventie via sensibilisering en het promoten van een actieve levensstijl en gerichte campagnes naar kwetsbare doelgroepen (gezonde voeding, roken,…). De mentale gezondheid van jongeren is daarbij een specifiek aandachtspunt. Maar we zetten ook samenwerkingen op met de professionele (eerstelijns)zorg en zoeken stimulansen om extra huisartsen aan te trekken want nabije zorg is goede zorg. Mantelzorgers krijgen opnieuw het respect en de ondersteuning die ze verdienen.

Via Zorgzame Buurten gaan we voor geïntegreerde zorg door te focussen op de opbouw van sociaal weefsel, solidariteit en zorgzaam samenleven. Daar stimuleren we het “het kleine helpen” door buren, als toevoeging aan een aanbod van professionele hulp en dienstverlening. We verbinden er formele en informele zorg om de noden in de buurt beter te leren kennen en sneller op de bal te kunnen spelen. En we leggen waardevolle linken met andere sectoren (vrije tijd, wonen,..) om de levenskwaliteit te verhogen. Hierin spelen vrijwilligers en lokale verenigingen een cruciale rol. 

Die zorgzame buurten zijn belangrijk in de strijd tegen eenzaamheid en sociale isolatie. In dat kader denken we ook na over een tweede sociaal restaurant of een sociale kruidenier die een plek kan krijgen in onze gemeente. Ook voor mensen met een beperking zetten we in op inclusie op alle vlakken en toegankelijkheid van diensten, activiteiten en infrastructuur. 

We zetten verdere stappen naar het automatisch toekennen van rechten en sociale voordelen voor kwetsbare groepen die niet altijd zelf de weg vinden naar ondersteuning. 

Denk Dilbeek wil ook specifiek aandacht voor de groep inwoners die het ook financieel moeilijk hebben, maar net uit de boot vallen voor heel wat steunmaatregelen (bijvoorbeeld de participatiepas) omdat hun inkomen net te hoog ligt. Deze ‘net-niet-groep’ verdient ook onze steun. We willen een einde maken aan dit alles-of-niets verhaal door een getrapt systeem in allerhande gemeentelijke tarieven en subsidies in te voeren.

Concreet

Invoeren van welzijnscharters die helpen bij het waken over de impact van beleidsbeslissingen in andere domeinen op het welzijn van onze inwoners. 

Gerichte communicatie over het sociaal beleid zodat solidariteit een positieve weerklank krijgt.

Gezondheidspreventie

  • Actieve levensstijl stimuleren met voldoende sport- en ontspanningsmogelijkheden.
  • Aanpakken van lawaaihinder en luchtvervuiling
  • Gezonde en duurzame voeding promoten in scholen en zorginstellingen.
  • De campagne ‘generatie rookvrij’ verder ondersteunen
  • Actieplan uitwerken voor mentale gezondheid van jongeren 

Professionele gezondheidszorg

  • We zoeken naar stimulansen om extra huisartsen aan te trekken
  • We bouwen een lokaal netwerk uit van professionele zorgverleners ondersteund door de gemeente om samen lokale uitdagingen aan te pakken 

We gaan voor Zorgzame Buurten

  • Waar mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt blijven wonen 
  • Waar jong en oud elkaar kennen en helpen
  • Waar we bouwen aan het sociaal weefsel, solidariteit en zorgzaam samenleven door elkaar te ontmoeten en “het kleine helpen“, toe te voegen aan het aanbod van professionele hulp en dienstverlening. 
  • Waar we de link leggen tussen de informele zorg (zelfzorg, mantelzorg, burenhulp en vrijwilligerswerk) en de formele of professionele zorg. Zo kunnen we kwetsbare mensen snel detecteren, gezondheidsongelijkheid voorkomen en informele zorgverleners ondersteunen.
  • Waar we intersectoraal samenwerken tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere sectoren (wonen, vrije tijd, …) om de levenskwaliteit te verhogen.  
  • Waar vrijwilligers en lokale verenigingen een sleutelrol spelen om dit mogelijk te maken.
  • Die zorgzame buurten zijn belangrijk in de strijd tegen eenzaamheid en sociale isolatie
  • We onderzoeken waar een tweede sociaal restaurant en/of een sociale kruidenier een plek zou kunnen krijgen. En of een wijkgezondheidscentrum een meerwaarde kan zijn. 
  • Ook voor mensen met een beperking zetten we in op inclusie op alle vlakken en toegankelijkheid van diensten, activiteiten en infrastructuur. 

Mantelzorg

  • Mantelzorgers krijgen opnieuw respect en ondersteuning door het aanbieden van respijtzorg (tijdelijke overname van de zorg zodat mantelzorgers even op adem kunnen komen). We organiseren opleidingen en het voorzien van financiële steun.

Rechten en sociale voordelen

  • We zetten verdere stappen naar het automatisch toekennen van rechten en sociale voordelen voor die kwetsbare groepen die niet altijd zelf de weg vinden. 
  • Progressieve tussenstappen invoeren in gemeentelijke tarieven en subsidies zodat wie net te veel verdient om in aanmerking te komen voor sociale voordelen, ook nog van een (beperkter) voordeel kan genieten.