ARMOEDE
Wist je dat...
- 14% van de Dilbeekse huishoudens had het afgelopen jaar problemen om rekeningen op tijd te betalen. Dat is 3% hoger dan gemiddeld in Vlaanderen en Halle-Vilvoorde en een forse stijging t.o.v. 2020. 18% zegt het moeilijk te hebben rond te komen. (gemeente-stadsmonitor)
- 6.7% van onze kinderen wordt geboren in een kansarm gezin (gemeentemonitor 2023)
- 47% van de deelnemers aan de burgerbegvraging wil dat we voor mensen die het financieel en materieel moeilijk hebben inzetten op persoonlijke ondersteuning en 40% op materiële ondersteuning (voedselbedeling, ruilwinkel,…).
Onze visie
Onze gemeente moet een voortrekker zijn in het bestrijden van armoede en sociale uitsluiting. Kinderarmoede heeft geen plaats in Dilbeek. We ontwikkelen een integraal (kinder)armoedebeleidsplan dat inzet op vroegtijdige detectie en zich richt op inkomensverbetering, toegang tot de arbeidsmarkt, betaalbare huisvesting, verhoging van maatschappelijke participatie, verbetering van gezondheid en het welzijn én de cruciale rol van onderwijs. Zo versterken we de eigen kracht van inwoners in armoede en vergroten hun zelfredzaamheid.
We zorgen voor laagdrempelige informatievoorziening, schakelen toeleiders in en kennen zoveel mogelijk rechten automatisch toe. We brengen experts en ervaringsdeskundigen rond de tafel en stimuleren burgerinitiatieven die hun steentje bijdragen.
Concreet
- Ontwikkelen van een armoedebeleidsplan met concrete acties rond
- Vroegtijdige detectie van armoede en gerichte ondersteuning.
- Inkomensverbetering: Bevorderen van financiële zelfredzaamheid door budgetbeheer, schuldhulpverlening en het stimuleren van toegang tot sociale voordelen.
- Toegang tot de arbeidsmarkt: Versterken van de vaardigheden van werkzoekenden, creëren van stageplaatsen en leerwerktrajecten, en bevorderen van inclusieve werkgelegenheid.
- Betaalbare huisvesting: Vergroten van het aanbod van sociale woningen, stimuleren van energiebesparende maatregelen in sociale huurwoningen en het tegengaan van verkrotting.
- Kwaliteitsvol onderwijs: Investeren in vroegtijdige leerondersteuning, toegankelijke buitenschoolse opvang en het tegengaan van schooluitval.
- Verhogen van maatschappelijke participatie: bevorderen van de sociale integratie van mensen in armoede door het creëren van ontmoetingsmogelijkheden, het ondersteunen van verenigingen en het bevorderen van toegankelijke vrijetijdsbesteding (bvb. via participatiepas).
- Platform voor armoedebestrijding: Oprichten van een platform waar alle betrokken partijen samenkomen om kennis en ervaringen te delen, knelpunten te signaleren en gezamenlijke acties te ontwikkelen.
- Betrekken van ervaringsdeskundigen: Mensen met ervaring in armoede actief betrekken bij het ontwikkelen en uitvoeren van het armoedebeleid.
- Stimuleren van burgerinitiatieven: Ondersteunen van lokale initiatieven die bijdragen aan de aanpak van armoede, bijvoorbeeld door middel van financiële steun, logistieke hulp of het beschikbaar stellen van faciliteiten.
- Opschalen van initiatieven zoals VONK (Vrijblijvend Ondersteuningsnetwerk voor Gezinnen met Jonge Kinderen).
- Toegankelijkheid van sociale voordelen verbeteren en zo veel mogelijk automatisch toekennen.