NATUUR EN OPENBARE RUIMTE
Wist je dat...
- Met 27,1% buurtgroen (=min 0,2ha) en 21,3% wijkgroen (=min 10ha) zit Dilbeek onder het gemiddelde van Vlaams-Brabant.
- Uit de burgerbevraging blijkt dat er meer moet ingezet worden op nabijheid van zowel informele als georganiseerde en intergenerationele ontmoetingsplekken.
- 38% van de deelnemers aan de burgerbevraging plaatsten openbare ruimte en ontmoetingsplekken in hun top 5 van beleidsprioriteiten voor de komende jaren. 49% zet ‘voldoende natuur en groen’ in hun top 3.
- 30% van de 65+ deelnemers aan de burgerbevraging wil voldoende plaats om te zitten in de openbare ruimte. 32% van de 35-49 jarigen vraagt voldoende speelmogelijkheden voor kinderen.
- 46% van de deelnemers aan de burgerbevraging geeft aan dat we moeten inzetten op het gepast inrichten van de openbare ruimte voor mensen met een fysieke en mentale beperking.
Onze visie
Denk Dilbeek wil niet alleen bruisende en levendige dorpen en wijken, maar ook plaatsen waar inwoners én de natuur tot rust kunnen komen.
We willen investeren in dorps- en wijkvoorzieningen zodat onze inwoners kunnen samenkomen in de buurt en niet voor elke activiteit een verplaatsing moeten maken. Daarom kiezen we er ook voor om publieke functies zoals scholen, jeugdbewegingen, sportinfrastructuur,… te integreren in onze dorpen en wijken. Ze versterken sociale cohesie, hebben gunstige effecten op het economische leven in een dorp en roepen onnodige verplaatsingen een halt toe. Ook lokale verenigingen geven de voorkeur aan ruimte in hun dorp of wijk.
We willen in elke buurt veilige en toegankelijke publieke ruimtes creëren die aantrekkelijk zijn om in te vertoeven voor alle leeftijden. We gaan voor het van 8 tot 88-concept: onze openbare ruimte moet op maat georganiseerd zijn voor zowel een kind van 8 als een senior van 88. Dit betekent onder meer een vergroening (meer schaduw), het aanleggen van speelplekken (zie thema vrije tijd) en voldoende zitbanken. We maken werk van een echt zitbanken-plan om op zoveel mogelijk plaatsen langs wandelwegen, groene plekken, … rustpunten te voorzien. Ook onze begraafplaatsen, plaatsen van rust, stilte en respect, verdienen onze aandacht om ze toegankelijk en net te houden.
We stimuleren de vergroening van de openbare ruimte en koesteren ook de natuur die we in onze sterk bebouwde gemeente nog hebben. Daarbij hebben we aandacht voor biodiversiteit, ons bomenbestand, de aanpak van onze waterlopen en maken we natuurinclusieve keuzes bij (nieuwe) inrichtingen. Ook hier zetten we in op samenwerking en educatie om zo veel mogelijk inwoners deel te maken van het verhaal.
Concreet
- Investeren in dorps-en wijkvoorzieningen waar mensen kunnen samenkomen en activiteiten organiseren. Waar er vandaag niets is, zorgen we voor nieuwe infrastructuur. Waar reeds infrastructuur bestaat, zorgen we voor financiële en logistieke ondersteuning en/of steunen we renovaties om het blijvend gebruik mogelijk te maken.
- Publieke functies integreren in onze dorpen en wijken
- Creëren speel-rust en ontmoetingsplekken in elke buurt
- Bijkomende hondenweides in specifieke dorpen (Kapelle, Schepdaal,…)
- Uitnodigend publiek domein inrichten voor iedereen (toegankelijk, verschillende leeftijden) en voor diversiteit aan activiteiten (robuuste materialen, modulair ontwerp, voorzien van nutsvoorzieningen,…)
- Activeren en opwaarderen van functioneel ingerichte zones en creëren van luwteplekken.
- Beweegvriendelijke omgeving creëren en opstellen zitbankenplan om op zoveel mogelijk plaatsen langs wandelwegen, groene plekken, … rustpunten te voorzien. We maken ‘zilveren linten’, korte veilige wandelroutes met voldoende rustpunten.
- Zorgen voor aanwezigheidsverlichting op veelgebruikte wandel- en fietsroutes.
- De bescherming en versterking van de biodiversiteit (Koestersoortenbeleid, Bij-vriendelijke gemeente, ondersteunen Tuinrangers,…)
- Verbindingszones & Ecologische Corridors: Om de biodiversiteit te bevorderen, is het cruciaal om te investeren in verbindingszones en ecologische corridors tussen de bestaande grote Dilbeekse natuurgebieden (Wolfsputten, Thaborberg, beekvalleigebieden, …), via een gericht aankoopbeleid, beheersovereenkomsten, kleine landschapselementen, ….
- Aanpak Waterlopen: De waterlopen in Dilbeek moeten schoner. Dit kan door middel van sanering van de gemeentelijke vijvers, het aanpakken van wateroverlast en erosieknelpunten in de Zibbeekvallei en het Zennebekken, en het stimuleren van lokale waterzuivering en -infiltratie.
- Vernieuwing en uitbreiding van het bomenbestand in voortuinen, straten en op pleinen. Dit helpt tegen de klimaatopwarming en creëert ook meer schaduw.
- Bosuitbreiding: we zetten in op bosuitbreiding op percelen met beperkte natuur- en landbouwwaarden, o.a. op basis van het RUP Open Ruimte, voor de versterking van de biodiversiteit, voor natuurrecreatie (o.a. speelbossen) en als verbindingsgebieden.
- Natuurinclusieve Openbare Ruimte: De openbare ruimte kan natuurinclusiever worden ingericht door te kiezen voor inheemse planten- en bomensoorten, het voorzien van groene gevels en daken, en het creëren van wadi’s voor waterberging.
- Natuureducatie & Participatie: Om draagvlak te creëren is het belangrijk om inwoners te betrekken bij natuurprojecten. Natuureducatie in scholen en voor verenigingen, evenals evenementen zoals de Dag van het Park, kunnen hieraan bijdragen.
De gemeente kan ook vrijwilligerswerking in natuurgebieden stimuleren en samenwerkingen opzetten met natuurverenigingen, landbouwers en andere stakeholders.