OUDERENZORG

Wist je dat...

  • We hebben relatief veel woonzorgcentra en assistentiewoningen t.o.v. Vlaanderen en Halle-Vilvoorde, maar toch wordt een tekort voorspeld voor de toekomst (gemeentemonitor 2023)
  • in 2023 was 11,3% van de 65-plussers in Dilbeek zwaar zorgbehoevend en 27,4% van de 80-plussers. 36,7% van de 80-plussers woont alleen. 
  • Het aantal uren gezinszorg is gemiddeld 5,3u per 65-plusser. Dat is heel wat lager dan in Vlaanderen (gemiddeld 9u). 
  • We hebben maar 1 lokaal dienstencentrum, terwijl er in Vlaanderen gemiddeld 2 zijn voor een vergelijkbare aantal inwoners ouder dan 65. Slechts 2 gemeenten doen het slechter in Vlaanderen. (gemeentemonitor 2023)
  • Er zijn 1,4 woongelegenheden voor kortverblijf voor 65-plussers in Dilbeek, wat lager is dan het Vlaamse gemiddelde (1,9 in 2023). 
  • 52% van de deelnemers aan de burgerbevraging wil dat we voor senioren vooral inzetten op ondersteuning om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. 

In de voorbije legislatuur

  • Het centrum voor dagverzorging (CDV) in Itterbeek werd gesloten. Dilbeek heeft nochtans een programmatie van 2 woonzorgcentra en gemiddeld in Vlaanderen zijn er 2,3 CDV’s per 10 000 65+ inwoners.  
  • Er werd ongeveer 800.000€ uitgegeven aan studiekosten voor een nieuw woonzorgcentrum, naast de ontelbare uren inzet van de medewerkers van de gemeente, maar de uitvoering werd geschrapt.

Onze visie

We willen in Dilbeek een brede waaier aan mogelijkheden bieden aan ouderen wanneer volledig zelfstandig wonen moeilijk wordt. Dat start bij zorgzame buurten (zie thema welzijn en gezondheid) waar ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen met steun van informele (zelfzorg, mantelzorg,…) en formele zorgverleners (thuisverpleging,…). 

 We zorgen voor een actief en waar nodig mobiel lokaal dienstencentrum waar ouderen terecht kunnen voor ontmoeting én we zorgen dat Dilbeek opnieuw over een dagverzorgingscentrum, met satellietwerking in alle deelgemeenten beschikt

 We waken als regisseur over de kwaliteit en het aanbod aan serviceflats en woonzorg. En we bekijken ook de toekomst van ons eigen woonzorgcentrum Breugheldal. Met haar eigen woonzorgcentrum kan de gemeente een verschil maken voor haar inwoners in betaalbaarheid, woonvorm, dagopvang, sociale ontmoetingsplaats (dienstencentrum) en de verbinding leggen met andere functies op de Keperenberg. Wij willen dus wel investeren in de transformatie naar kleinschalige, huiselijke zorg (kleinschalig genormaliseerd wonen) en dat mag gerust een kost hebben. 

Voor deze doelgroep zetten we ook in op toegankelijke dienstverlening (zie thema dienstverlening), een toegankelijke mobiliteit (zie thema mobiliteit) en het creeëren van ontmoetingsplaatsen (zie thema infrastructuur en openbare ruimte) die stuk voor stuk een rol spelen in de strijd tegen eenzaamheid en sociale isolatie.

Concreet

  • Inzetten op zorgzame buurten en ondersteuning mantelzorgers om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen
  • Aanbieden lokaal dienstencentrum waar ouderen terecht kunnen voor ontmoeting en basisdiensten, waar mogelijk ook mobiel op verplaatsing in de dorpen en wijken. 
  • Dagverzorgingscentrum opnieuw inrichten waar de dag van hulpbehoevende inwoners een waardevolle invulling krijgt en mantelzorgers even respijt krijgen. En we zorgen ook voor satellieten van deze werking in de andere deelgemeenten, bij voorkeur via samenwerkingen. 
  • Regie houden over aanbod serviceflats en woonzorg in Dilbeek
  • Via eigen woonzorgcentrum inzetten op betaalbaarheid, een waardevolle woonvorm en verbinding met andere sectoren op de Keperenberg
  • Een nieuwbouw voor het eigen woonzorgcentrum Breugheldal met een transformatie naar kleinschalige, huiselijk zorg (kleinschalig genormaliseerd wonen)