PARTICIPATIE EN WIJKWERKING

Wist je dat...

  • 34% van de Dilbeekse inwoners is bereid mee te praten over wat er gebeurt in de gemeente. (gemeente-en stadsmonitor 2023)
  • Slechts 43% vindt dat de communicatie van het Dilbeekse gemeentebestuur duidelijk en begrijpbaar is t.o.v. 54% in Vlaanderen (gemeentemonitor 2023).
  • Slechts 23% van de Dilbeekse inwoners geeft aan dat de gemeente voldoende inspanningen doet om inwoners te consulteren en is tevreden over de wijze waarop het bestuur met vragen omspringt. Dit is 9% lager dan gemiddeld in Vlaanderen en Halle-Vilvoorde. Slechts 5 gemeenten scoren slechter. Vooral rond ingrepen, plannen en beslissingen van het bestuur scoort Dilbeek slecht (gemeente-en stadsmonitor 2023)
  • Slechts 24% van de Dilbekenaren neemt deel aan buurtactiviteiten. Dat is 6% minder dan het gemiddelde in Vlaanderen. Slechts 6 gemeenten scoren slechter (gemeente-stadsmonitor)
  • Slechts 55% is fier op op de eigen gemeente t.o.v. 67% in Vlaanderen, een daling met 12% t.o.v. de vorige meting (gemeente-stadsmonitor 2023)
  • De huidige legislatuur
    • De hoogste vorm van participatie in Dilbeek met een traditie van tientallen jaren, het medebestuur in de vrije tijd-vzw’s, werd zonder enig overleg afgeschaft. 
    • De erkende adviesraden werden afgeschaft, na jaren van verrottingsstrategie waarbij ze genegeerd werden bij cruciale beslissingen. Zelfs de decretaal verplichte jeugdraad moest eraan geloven. Een nieuw participatiemodel werd uitgewerkt dat zelfs de eigen schepenen niet begrijpen. Daarbij kiest men voor een individualisering van de participatie enkel op vraag van het bestuur. Zo verliezen we samenhang, een gedeelde verantwoordelijkheid en een kritische blik. 

Onze visie

Denk Dilbeek gaat voor een bloeiende gemeente waar bewoners zich betrokken voelen bij hun wijk en actief kunnen deelnemen aan het beleid via échte participatie. Een gemeente die vrijwilligers en verenigingen koestert en respecteert, doet dit door hen als echte partners te beschouwen die het beleid mee vorm geven én uitvoeren. Dit kan leiden tot betere, evenwichtige en doordachte beslissingen met een breder draagvlak en gedeelde verantwoordelijkheid

Wij willen de structurele participatie via adviesraden en dorps- en wijkraden herstellen en versterken en zo afstappen van de zuivere individualisering van participatie. Zo brengen we terug langetermijnvisie, verantwoordelijkheid en een brede expertise rond de tafel. De betrokken vrijwilligers zijn voor ons onmisbare bruggen tussen het bestuur en de samenleving. 

We dromen van een sterke dorps- of wijkraad in elk van onze dorpen of wijken, ondersteund en gerespecteerd door de gemeente, waar lokale verenigingen en vrijwilligers samen komen om het bestuur te adviseren en te inspireren. Met zo’n fijnmaziger lokaal beleid kunnen we de waardevolle lokale kennis en expertise van bewoners benutten.

De rol van deze vaste adviesorganen is voor ons een belangrijke aanvulling naast een meer projectgerichte aanpak, waarin we graag breder alle inwoners betrekken bij wat directe impact heeft op hun leefwereld. Daarvoor bouwen we aan een duidelijk, transparant en toegankelijk participatiemodel mét de burgers en niet over hun hoofden heen. 

Ook de hoogste vorm van participatie, écht samenwerken, co-creëren en mee besturen met vrijwilligers en verenigingen moet voor ons terug op tafel komen zowel in dorpen en wijken (bvb. via buurtbudgetten) als overkoepelend binnen de vrijetijdssector.      

Maar ook de participatie in de gemeenteraad kan beter. We willen de rol van de gemeenteraad versterken zodat raadsleden van meerderheid en oppositie de rol kunnen opnemen waarvoor ze verkozen zijn en niet louter stemmachines ten dienste van het schepencollege zijn.

Concreet

Structurele participatie

Herstel en versterking van structurele participatie via thema-specifieke (bijvoorbeeld naar aanleiding van een bouwproject) en doelgroepgerichte (jeugd, senioren,…) adviesraden ondersteund door de gemeente.

Stimuleren van (de oprichting van) sterke dorps- en wijkraden waar lokale verenigingen en vrijwilligers samenkomen om het bestuur te adviseren en te inspireren naar het model van de dorpsraad van Bodegem.

Niet enkel advies en participatie op vraag van het bestuur

Medezeggenschap

Invoeren van buurtbudgetten voor lokale woon- en leefbaarheidsinitiatieven, waarbij dorps- of wijkraden inspraak krijgen in de besteding.

Verenigingen en vrijwilligers actief betrekken in het bestuur en beheer van de infrastructuur die cruciaal is voor hun werking. In het bijzonder in de vrijetijdssector.

Constructieve buurt- en wijkwerking

Organiseren van wijkbabbels of buurtgesprekken en ondersteuning van activiteiten

Inzetten van wijkwerkers afgestemd op de behoeften van de wijk.

Projectgebaseerde participatie

Uitwerken duidelijk, transparant en toegankelijk participatiemodel

Al onze inwoners betrekken bij wat directe impact heeft op hun leefwereld

Eerlijke en open communicatie

Investeren in heldere communicatie en informatievoorziening rond participatie.

Versterken van het digitaal informatieplatform over participatie en lopende projecten.

Herwaarderen gemeenteraad

Belangrijke beslissingen niet meer delegeren aan het schepencollege

Onderwerpen tijdig bespreken op commissievergaderingen zodat er nog ruimte is voor bijsturing.

Regelmatige tussentijdse evaluaties per beleidsdomein met interactie met de betrokken medewerkers.