OPENBARE REINHEID
Wist je dat...
- Slechts 50% van de Dilbekenaren vinden dat de straten en voetpaden in de buurt er netjes bij liggen. Dat is 12% lager dan in Vlaanderen en 10% lager dan in Halle-Vilvoorde (gemeentemonitor 2023).
- Slechts 54% is tevreden over de huisvuilvoorzieningen, een daling met 16% t.o.v. de vorige meting. Slechts 4 gemeenten scoren slechter (gemeentemonitor 2023).
- We produceerden in 2021 gemiddeld 146.7 kg restafval per jaar per inwoner. Dat is meer dan het Vlaamse gemiddelde. Sinds de invoering van gescheiden gft-ophaling en het toelaten van meer plastic in de pmd-zak is dit al verbeterd. Tegen 2030 moet dit minder dan 90kg/inwoner worden.
- Het recyclagepark in de Dansaertlaan kreeg vorig jaar 40412 bezoekers, goed voor 3,46 kg/inwoner afval
- In de burgerbevraging zegt 48% dat netheid er voor zorgt dat het fijn en comfortabel wonen is in hun wijk. 27% van de deelnemers plaatste ‘er zijn voldoende vuilnisbakken’ in hun top 3 van acties voor de openbare ruimte.
In de huidige legislatuur
- het systeem van afvalophaling wijzigde naar 2-wekelijks. Reeds vóór de invoering van dit nieuwe systeem pleiten onze gemeenteraadsleden voor een wekelijkse gft-ophaling in de zomermaanden. Maar ons amendement daarover werd verworpen door de meerderheid. Pas een jaar later gaf men ons toch gelijk.
- er nog amper wordt ingezet op thuis- en wijkcomposteren terwijl Dilbeek jaren voorloper was in afvalvoorkomingsbeleid.
Onze visie
Denk Dilbeek wil een schone, groene en aantrekkelijke openbare ruimte. We schakelen graag nog een versnelling hoger in het structureel onderhoud van de openbare ruimte, rekening houdend met duurzaamheid. Daarvoor willen we onze eigen gemeentediensten opnieuw meer inschakelen in plaats van die taken systematisch uit te besteden. Zij kunnen flexibeler ingezet worden bij wijzigende omstandigheden en voelen zich meer betrokken en verantwoordelijk dan externe commerciële firma’s.
Afval op het openbare domein veroorzaakt niet alleen ergernis. Het is ook duur en compleet respectloos. We gaan actief de strijd aan met zwerfvuil door sensibilisering, aangepaste infrastructuur en handhaving. Sluikstorters willen we actief opsporen en sanctioneren. We moeten op zoek naar een nieuw evenwicht rond openbare vuilbakjes om onze omgeving netjes te houden.
Dilbeek moet terug voortrekker worden in het afvalvoorkomingsbeleid, want voorkomen is beter dan genezen. Onder onze impuls werd het beleid rond de afvalophaling al bijgestuurd. Een wekelijkse ophaling van GFT in de zomer is voor ons een must maar we willen ook dat er meer ingezet wordt op thuis- en wijkcomposteren. Hier kan Dilbeek nog veel beter doen. Ook in het containerpark kiezen voor ‘de vervuiler betaalt’ maar met een duidelijk onderscheid tussen verschillende types afval. De prijzen moeten haalbaar blijven zodat ook het sluikstorten niet toeneemt.
Ook bij dit thema geloven we in samenwerking met onze buurgemeenten rond afvalbeleid maar ook met onze eigen inwoners die we willen betrekken bij het schoonhouden van hun buurt en het melden van problemen.
Concreet
Zwerfvuil:
- Sensibilisering: Campagnes organiseren om burgers bewust te maken van de impact van zwerfvuil en sluikstorten en hen aan te sporen tot verantwoordelijk gedrag.
- Statiegeld: Pleiten voor de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes om zwerfafval te verminderen.
- Aanpak zwerfvuil hotspots: Identificeren en aanpakken van locaties waar frequent zwerfvuil wordt aangetroffen, bijvoorbeeld door extra vuilnisbakken te plaatsen.
- Strenger optreden: Een duidelijk signaal geven dat sluikstorten niet wordt getolereerd, met hogere boetes en een efficiëntere handhaving.
- Beleid rond afvalbakjes kritisch evalueren zodat populaire plaatsen voldoende zijn uitgerust zonder dat we extra zwerfafval aantrekken.
Onderhoud:
- Inhaalbeweging: Structureel investeren in het onderhoud van de openbare ruimte, met voldoende personeel en middelen. We willen dit weer meer in eigen handen nemen. Dat zorgt voor meer flexibiliteit in functie van de noden en een grotere betrokkenheid en verantwoordelijkheid dan bij externe commerciële firma’s. Ook sociale tewerkstellingsprojecten zoals Kiemkracht verdienen hier opnieuw een kans.
- Verantwoorde aanleg: Bij de aanleg van openbare ruimte rekening houden met toekomstig onderhoud en potentiële natuurwaarde.
Afval:
- Dilbeek terug voortrekker in het afvalvoorkomingsbeleid
- Thuiscomposteren aanmoedigen en de werking van compostmeesters ondersteunen.
- Het gebruik van wegwerpmateriaal (bekers, zakken,…) ontmoedigen
- In ons aankoopbeleid inzetten op afvalvoorkoming.
- Stimuleren van hergebruik bijvoorbeeld via het repair café.
- Projecten rond dit thema van verenigingen (financieel) en logistiek steunen.
- Via intercommunale Intradura het beleid rond afvalpreventie, gescheiden inzameling en -verwerking nog beter synchroniseren met de buurgemeenten om efficiëntie te verhogen en afvaltoerisme tegen te gaan.
- In de zomermaanden blijft een wekelijkse ophaling van GFT nodig
- We houden het containerpark betaalbaar en maken een duidelijk onderscheid tussen verschillende types afval.
Samenwerking:
- Bewoners en verenigingen stimuleren om betrokken te zijn bij het schoonhouden van hun buurt, bijvoorbeeld door opruimacties te organiseren en te ondersteunen maar ook via het laagdrempelig melden van problemen.